Nadal es caracteritza per ser un moment de l’any amb tradicions gastronòmiques que tenen el seu origen molt enrere.
Aquest itinerari permet conèixer de prop els costums gastronòmics de Nadal a les cases senyorials com Can Balaguer, els betlems de les Caputxines (que només es poden visitar per Nadal) i descobrir-ne els detalls gastronòmics que s’hi amaguen, a més de les ofrenes tradicionals que es feien, i tastar-les al Fornet de la Soca i al Forn Fondo.
Mostrar un betlem a ca nostra té orígens diversos; el més directe podríem dir que són els petits betlems d’escaparata que fabricaven les monges de clausura per als diversos àmbits dels seus convents i que també varen ser utilitzats com a presents per a mostrar agraïment als seus benefactors, habitualment membres de famílies de la noblesa. Aquests benefactors treien els betlems per Nadal, de manera que podien ser contemplats pels convidats i altres visitants de la casa. Així els betlems varen passar de l’àmbit conventual al domèstic. A Can Balaguer podrem ser testimonis d’aquesta tradició i coneixerem una mica més els costums gastronòmics de Nadal a les cases nobles.
A més, podem dir que els betlems són un reflex de la societat i de les tradicions culinàries nadalenques, tasques relacionades amb la cuina i els estris emprats.
20, 21 i 27 de desembre a les 18 h
22, 28 i 29 de desembre a les 10.30 h
Amb la col·laboració de:
Convent de les Caputxines
Fornet de la Soca
Forn Fondo
Cerveza Rosa Blanca
Agraïments: Aina Pascual i Jaume Llabrés.