La doctora María José Massot Ramis de Ayreflor (Palma, 1952-2023) és una figura imprescindible per a entendre la mateixa raó de ser de Can Balaguer: des del rigor científic més escrupolós, aquesta historiadora i arxivera va aportar els continguts bàsics per a la museïtzació d’aquesta casa, i va localitzar i interpretar exhaustivament la documentació que ens va permetre conèixer les seves transformacions des del segle XV fins a l’actualitat. Des de l’Ajuntament de Palma es vol recordar el seu nom vinculant-lo a la tasca de recerca impulsada des d’aquest centre, una tasca que es troba a l’origen de la major part de les seves actuacions.
Enguany, dins aquesta Jornada es vol donar a conèixer l’abundosa investigació que hi ha darrere l’exposició “La casa elèctrica. Josep Balaguer i l’orgue Walcker” amb tres conferències a càrrec de la musicòloga, i coordinadora del màster en Interpretació Musical de la Universitat Internacional de València, Eugenia Gallego, i de les dues comissàries de l’exposició, Aránzazu Miró i Mireia Ferriol.
10 h. Presentació a càrrec de Pilar Ribal, Directora general de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat
10.30 h. “Música i societat a la Mallorca finisecular. El temps de Josep Balaguer”. A càrrec de la Dra. Eugenia Gallego Cañellas, musicòloga i coordinadora del màster en Interpretació Musical de la Universitat Internacional de València.
11.30 h. “Can Balaguer. Una casa amb música desbordada”. A càrrec d’Aránzazu Miró, historiadora de l’Art, màster en Antropologia i documentalista. Co-comissària de l’exposició “La casa elèctrica. Josep Balaguer i l’orgue Walcker”.
12.30 h. “Reproducció automàtica de música a principis del segle XX. L’orgue Walcker de Josep Balaguer”. A càrrec de Mireia Ferriol, musicòloga i co-comissària de l’exposició “La casa elèctrica. Josep Balaguer i l’orgue Walcker”.